Ψυχοθεραπεία

Αναζητώντας την εσωτερική ισορροπία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία συνεργασίας ανάμεσα σε έναν θεραπευτή και έναν θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής προσφέρει τη γνώση, την εμπειρία και ενδιαφέρον του να στηρίξει τον θεραπευόμενο. Ο θεραπευόμενος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα την ιστορία του και τις ανάγκες του, και έχει μέσα του το δυναμικό για να εξελιχθεί. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία συνήθως ξεκινά από την ανάγκη αυτού του ανθρώπου να διαχειριστεί μια κατάσταση που έχει φέρει ανισορροπία στη ζωή του λαμβάνοντας την καλύτερη δυνατή στήριξη από το περιβάλλον του. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο, μέσα από την αυτογνωσία και την αποδοχή του εαυτού του, να βρει την εσωτερική του ισορροπία και να εξελιχθεί.

Σε ποιους απευθύνεται;

Στην πορεία τη ζωής μας υπάρχουν στιγμές που ανακαλύπτουμε ότι οι τρόποι που έχουμε μάθει να λειτουργούμε δεν είναι πια τόσο αποδοτικοί. Αυτές τις στιγμές μπορεί να βιώνουμε εσωτερική δυσφορία, αίσθηση ότι δεν είμαι ο εαυτός μου, έλλειψη νοήματος, ή ακόμα και δυσκολία στο να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα μας. Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται στον καθένας από εμάς, που μπορεί να βρεθεί σε μια τέτοια στιγμή και βρίσκει το θάρρος να ζητήσει στήριξη.

Οι πιο συνηθισμένες δυσκολίες, στις οποίες η ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, είναι:

  • Άγχος, πανικό και φοβίες
  • Κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Τραύματα και κακοποίηση
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές
  • Πένθος και απώλειες
  • Προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας
  • Σημαντικές αποφάσεις ζωής

Επιπλέον, μια θεραπευτική διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται:

  • Να αναγνωρίσει τα εμπόδια που υπάρχουν στη ζωή του
  • Να ανακαλύψει νέους τρόπους για να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις
  • Να αναπτύξει τις προσωπικές του δυνάμεις και ικανότητες
  • Να διερευνήσει και βελτιώσει τις σχέσεις του με το περιβάλλον του
  • Να βρει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν
  • Να πάρει στήριξη, κατανόηση και βοήθεια
  • Να συνεχίσει να εξελίσσεται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί

Τι συμβαίνει στις συναντήσεις ψυχοθεραπείας;

Στην ψυχοθεραπεία, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συναντιούνται ως δυο ισότιμα άτομα με διαφορετικές ικανότητες και εμπειρίες. Μαζί διερευνούν τον τρόπο που ο θεραπευόμενος ζει και σχετίζεται, ώστε να κατανοήσουν πώς αυτός επηρεάζει τη λειτουργία και την ψυχολογική του κατάσταση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάθε θεραπευτική συνάντηση φέρνει το θεραπευόμενο πιο κοντά στο να γνωρίσει ουσιαστικά τον εαυτό του, τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες του, και να διαμορφώσει και να επιλέξει νέους τρόπους για να ζει πιο καλά.

Πώς να επιλέξω θεραπευτή;

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα μιας ψυχοθεραπείας είναι μια θεραπευτική σχέση που να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ασφάλεια, επικοινωνία και συνεργασία. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ο θεραπευόμενος να επιλέγει με προσοχή τον θεραπευτή του εξετάζοντας αν νιώθει άνετα μαζί του και με τον τρόπο που δουλεύει. Μπορεί, επίσης, να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό, την εμπειρία και την τεχνική του από τον ίδιο τον θεραπευτή και από άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη συνάντηση μαζί του μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να σχηματίσει την προσωπική του εικόνα και αίσθηση.

Η πρώτη συνάντηση

Όσο δύσκολη κι αν είναι η απόφαση για αλλαγή, μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη με μια δοκιμή! Η πρώτη συνάντηση αποτελεί για τον θεραπευόμενο μια ευκαιρία να δει πώς νιώθει στη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο θεραπευτή, να γνωρίσει τον τρόπο της δουλειάς του, να εκφράσει τις ανησυχίες και τις απορίες του και να διερευνήσει πώς μπορεί να ωφεληθεί από την θεραπεία. Αλλά και για τον θεραπευτή η πρώτη συνάντηση είναι σημαντική για να συλλέξει πληροφορίες για τον θεραπευόμενο, με σκοπό να τον κατανοήσει και να τον διευκολύνει να αναγνωρίσει τι ακριβώς χρειάζεται από τη θεραπεία του. Συνήθως στο τέλος της πρώτης συνάντησης, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος καταλήγουν σε μια συμφωνία σχετικά με τους όρους (π.χ. αμοιβή θεραπευτή, διάρκεια και συχνότητα συναντήσεων) και τους επιθυμητούς στόχους της θεραπευτικής σχέσης που πρόκειται να ξεκινήσουν.

Κάτι να θυμάμαι!

Η απόφαση να πάρω στήριξη και να γνωρίσω τον εαυτό μου:
- Δείχνει δύναμη και όχι αδυναμία!
- Φανερώνει την ικανότητα μου να φροντίζω τον εαυτό μου!
- Είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή που θέλω να έχω στη ζωή μου!

logo-transparent

Κουτσοπούλου Ιωάννα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

& Επόπτρια Gestalt

Scroll to Top