Διαδικτυακές συνεδρίες

Δημιουργική προσαρμογή στις συνθήκες

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική είναι διαδικασίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη επαφή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ένας άνθρωπος χρειάζεται υποστήριξη, ενώ η φυσική του παρουσία στο χώρο του θεραπευτή είναι δύσκολη έως αδύνατη. Η συνθήκη της επιδημίας του COVID είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Στις περιπτώσεις αυτές η δυνατότητα για θεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του διαδικτύου είναι πολύτιμη.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακές συνεδρίες;

Στη δύσκολη κρίση της πανδημίας που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαδικτυακές συνεδρίες επέτρεψαν σε πολλούς ανθρώπους να λάβουν την υποστήριξη που τόσο χρειάζονταν. Όμως ακόμη και προτού βιώσουμε αυτή τη συνθήκη υπήρχαν - και εξακολουθούν να υπάρχουν -περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαδικτυακές συνεδρίες ήταν πολύ χρήσιμες. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι:

  • Άνθρωποι που διαμένουν στο εξωτερικό και νιώθουν πιο άνετα να εκφραστούν κάνοντας θεραπεία στη μητρική τους γλώσσα
  • Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή θέματα υγείας που τους δυσκολεύουν να έρθουν στο γραφείο του θεραπευτή
  • Κάτοικοι περιοχών όπου δεν υπάρχουν ειδικοί ψυχικής υγείας
  • Κάτοικοι μικρών κοινωνιών που θέλουν να διαφυλάξουν το απόρρητο
  • Άνθρωποι που λόγω απαιτητικών ρυθμών ζωής ή/ και αποστάσεων δυσκολεύονται να επισκεφτούν το γραφείο του θεραπευτή

Τι χρειάζεται να ξέρω πριν αποφασίσω να κάνω διαδικτυακές συνεδρίες;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η θεραπευτική διαδικασία που γίνεται από κοντά σαφώς ευνοεί την ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας για την προσωπική ωρίμανση του ατόμου. Ταυτόχρονα, επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική ψυχοθεραπεία σε πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας. Κι όταν η επιλογή είναι ανάμεσα στη διαδικτυακή θεραπεία ή στην παντελή έλλειψη υποστήριξης, τότε καλούμαστε να προσαρμοστούμε δημιουργικά.

Επιπλέον, οι διαδικτυακές συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής ακολουθούν τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας με τις δια ζώσης συνεδρίες, εμπλουτισμένους με νέες παραμέτρους που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα της συνθήκης. Μια τέτοια ιδιαιτερότητα είναι ότι εκτός από το θεραπευτή χρειάζεται και ο θεραπευόμενος να διασφαλίζει το απόρρητο των συνεδριών του προσέχοντας να μην υπάρχει κάποιος στο χώρο που να τον ακούει την ώρα της συνεδρίας.

Πώς γίνεται η διαδικτυακή συνεδρία;

Η πρώτη επαφή γίνεται, όπως πάντα, μέσω τηλεφώνου ή μέσω email με τον θεραπευτή, ώστε να ζητήσετε τις πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεστε και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Αφού βρεθεί διαθέσιμη ώρα για τη συνεδρία κλείνουμε το πρώτο ραντεβού και επιλέγετε ένα από τα προγράμματα τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιούμε.

Το μόνο που απαιτείται είναι να έχετε μια συσκευή με κάμερα (π.χ. υπολογιστής,  tablet, κινητό) και μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ, ώστε να μπορεί η συνεδρία να διεξαχθεί χωρίς διακοπές.

Κάτι να θυμάμαι!

Οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι μια χρήσιμη εναλλακτική. Ωστόσο, αν έχετε την ευκαιρία, συναντήστε έστω και μια φορά από κοντά τον θεραπευτή σας, καθώς η φυσική επαφή εμπλουτίζει τη θεραπευτική σχέση.

logo-transparent

Κουτσοπούλου Ιωάννα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

& Επόπτρια Gestalt

Scroll to Top