Βιωματικά Εργαστήρια

Μαθαίνω τον εαυτό μου μέσα από τη συνάντηση

Τα βιωματικά εργαστήρια αποτελούν ένα πολύ βοηθητικό τρόπο να γνωρίσουμε καλύτερα και να εξελίξουμε τον εαυτό μας μέσα από άμεση προσωπική εμπειρία. Στην ουσία αποτελούν ένα είδος ψυχοεκπαιδευτικής ομάδας, καθώς συνδυάζουν τη θεωρητική μάθηση με τη βιωματική διαδικασία για να προωθήσουν την ψυχοεκπαίδευση με ολιστικό τρόπο (αισθήσεις, συναίσθημα, σκέψη, συμπεριφορά). Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η δυναμική της ομάδας, η οποία ευνοεί το μοίρασμα, τη στήριξη και τον πειραματισμό με νέους τρόπους αλληλεπίδρασης.

Πως λειτουργεί ένα βιωματικό εργαστήριο;

Μέσα από την θεραπευτική και συμβουλευτική πρακτική μου συχνά προκύπτει η ανάγκη και η επιθυμία των ανθρώπων που συναντώ να διερευνήσουν περαιτέρω τα θέματα που προκύπτουν στις συνεδρίες μας. Στα βιωματικά εργαστήρια δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για θέματα ψυχολογικής φύσεως, να επεξεργαστούν τη δίκη τους εμπειρία σχετικά με αυτά και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να τα διαχειρίζονται. Ο τρόπος που συμβαίνει αυτό είναι μέσα από το συνδυασμό 1) θεωρητικών παρουσιάσεων, 2) βιωματικών δραστηριοτήτων και 3) ομαδικής συζήτησης-επεξεργασίας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ο συντονιστής του εργαστηρίου κάνει σύντομες παρουσιάσεις οι οποίες περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για το θέμα του εκάστοτε εργαστηρίου.
  2. Κάθε θέμα παρουσίασης συνοδεύεται από σχετικές δραστηριότητες, ασκήσεις και βιωματικές διαδικασίες με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση του θέματος μέσω της άμεσης εμπειρίας των συμμετεχόντων.
  3. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με συζήτηση-επεξεργασία της εμπειρίας των συμμετεχόντων, ώστε να έχουν την ευκαιρία να αφομοιώσουν και να μεταφέρουν στη ζωή τους τη νέα μάθηση.

Τα εργαστήρια είναι ολιγομελή, ενώ η διάρκεια και η συχνότητα των συναντήσεων εξαρτάται από την θεματική του εκάστοτε εργαστηρίου. Υπάρχουν θεματικές, που επαναλαμβάνονται και άλλες, που προκύπτουν από τις ανάγκες που είναι πιο επίκαιρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τρέχοντα βιωματικά εργαστήρια στο σύνδεσμο Νέος Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων 2022-2023 - Κέντρο Ψυχής (kentropsixis.gr)

Κάτι να θυμάμαι!

Η αλλαγή είναι πιο αποτελεσματική και μόνιμη, όταν η μάθηση είναι ολιστική: όταν απευθύνεται στο νου, στο συναίσθημα και στο σώμα, μέσα από αλληλεπίδραση μας με τους άλλους.

logo-transparent

Κουτσοπούλου Ιωάννα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

& Επόπτρια Gestalt

Scroll to Top