Η τραυματοθεραπεία CRM (Comprehensive Resource Model) αποτελεί μια πρωτοποριακή και ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία διαμορφώθηκε από την Lisa Schwarz, εξειδικευμένη ψυχολόγο στη θεραπεία της αποσυνδετικής διαταραχής. Η μέθοδος του CRM βοηθά το θεραπευόμενο να βιώσει επαρκή ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί εκ νέου και να απελευθερώσει τις επιδράσεις των τραυματικών του εμπειριών. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι οι τεχνικές της ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής εργασίας όχι μόνο με το τραύμα, αλλά και με κάθε είδους θεραπευτικά αιτήματα και διαταραχές. Μέσα από την τραυματοθεραπεία CRM ο θεραπευόμενος μαθαίνει τρόπους να υποστηρίζει συνειδητά και ενεργά τον εαυτό του για κάθε ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίζει στη ζωή του.
Πώς λειτουργεί;
Σύμφωνα με τη Lisa Schwarz υπάρχουν κάποιες αλήθειες στη ζωή μας, οι οποίες αφορούν τα εξής:
- Τι συνέβη στη ζωή μου;
- Τι δεν συνέβη που θα έπρεπε να έχει συμβεί (π.χ. δεν είχα τη φροντίδα που χρειαζόμουν);
- Πώς διαμορφώθηκε η ζωή μου ως αποτέλεσμα αυτών και των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων που σχημάτισα γύρω από αυτά;
Αυτές οι αλήθειες της ζωής, μας δημιουργούν συναισθηματικό πόνο και τον τρόμο ότι ο πόνος αυτός είναι αβάσταχτος. Για αυτό προσπαθούμε να τις αποφύγουμε με κάθε τρόπο και συνήθως με μηχανισμούς άμυνας, οι οποίοι γίνονται εμφανείς μέσα από κλινικά συμπτώματα (π.χ. κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες), δυσλειτουργικές σχέσεις (π.χ. εξάρτηση, κακοποίηση) και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. αποφυγή, καταχρήσεις).
Μέσα από τις τεχνικές της τραυματοθεραπείας CRM ο θεραπευτής βοηθά το θεραπευόμενο να ανακαλύψει και να συνδεθεί με μια ποικιλία εσωτερικών πηγών στήριξης του εαυτού του. Με τη διαδικασία αυτή διαμορφώνεται στον εγκέφαλο ένα νευρολογικό οικοδόμημα από πηγές στήριξης, το οποίο επιτρέπει στο θεραπευόμενο να νιώθει επαρκή εσωτερική ασφάλεια. Μέσα σε αυτή τη βιωμένη ασφάλεια, ο θεραπευόμενος θα μπορέσει να τροποποιήσει και να αφομοιώσει συνειδητά τις τραυματικές και οδυνηρές αναμνήσεις του, χωρίς τον κίνδυνο να επανατραυματιστεί και χωρίς την ανάγκη να αποσυνδεθεί. Το αποτέλεσμα είναι η απελευθέρωση από τα δυσφορικά συναισθήματα που δημιουργούνταν γύρω από το τραύμα. Όταν ο θεραπευόμενος μπορέσει να νιώσει όλα αυτά, που με τόσο κόπο και κόστος αποφεύγει, τότε δεν χρειάζεται πια τους μηχανισμούς άμυνας που συντηρούν τα συμπτώματα του.
Ποιες είναι οι πηγές στήριξης στο CRM;
Το CRM χρησιμοποιεί 7 βασικές πηγές στήριξης με ένα συγκεκριμένο συνδυασμό, σειρά και ροή:
- Συνήχηση (συντονισμός του θεραπευόμενου με εαυτό, του θεραπευτή με εαυτό και του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο)
- Δεξιότητες αναπνοής (συγκεκριμένοι τρόποι αναπνοής που βοηθούν στη ρύθμιση της έντασης και στην ανάδυση των σωματικών αισθήσεων και των πηγών στήριξης του θεραπευόμενου)
- Ιερός τόπος (δημιουργία ενός νοερού τόπου όπου ο θεραπευόμενος βιώνει σύνδεση και ασφάλεια)
- Πλέγματα (διαμόρφωση ενός νοερού δικτύου από πηγές στήριξης που επιτρέπουν στη δυσφορική αίσθηση να αναδυθεί με ασφάλεια)
- Πρόσδεση (σύνδεση του ενήλικου εαυτού με τον παιδικό πληγωμένο εαυτό, η οποία αποτελεί και τον ιδανικό στόχο της θεραπείας)
- Δυσφορία (η σωματική αίσθηση που συνδέεται με το τραυματικό υλικό και μας επιτρέπει να το ενεργοποιήσουμε και να το επεξεργαστούμε)
- Πυρηνικός εαυτός (επανασύνδεση με μια κατάσταση ύπαρξης που αποτελεί την απόλυτη πηγή στήριξης για την επεξεργασία του τραύματος)
Εκτός από τις πηγές χρησιμοποιείται και η Θέση ματιών ως «άγκυρα» που εξασφαλίζει την πρόσδεση του ατόμου στα αποθέματα και στις νέες θετικές αλήθειες που ανακαλύπτει κατά την επεξεργασία του τραύματος.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του CRM;
- Η ποικιλία και η ταυτόχρονη χρήση των εσωτερικών πηγών επιτρέπουν στον θεραπευόμενο να παραμένει συνειδητά παρών και να αξιοποιεί τις πηγές του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του τραύματος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αξιοποιεί τις πηγές του έτσι, ώστε να μην επανατραυματίζεται δευτερογενώς από την αντιμετώπιση στρεσσογόνων αναμνήσεων.
- Το CRM δεν δίνει στον θεραπευόμενο «ψάρια», αλλά τον μαθαίνει να «ψαρεύει». Ο θεραπευόμενος εκπαιδεύεται ως προς το σκοπό και την εφαρμογή των τεχνικών CRM, ώστε να μπορεί και ο ίδιος να χρησιμοποιεί τις πηγές στήριξης και στην καθημερινή ζωή του και να αυτορρυθμίζεται.
- Ο θεραπευτής προωθεί την αυθεντική επεξεργασία και όχι την απλή εκδραμάτιση των τραυματικών εμπειριών, η οποία μπορεί να επανατραυματίσει χωρίς να επιλύσει το τραύμα. Για το σκοπό αυτό, ο θεραπευτής εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να συντονίζεται με τη επεξεργασία του θεραπευόμενου του και, άρα, με τις ανάγκες του κάθε στιγμή μέσα στη θεραπεία.
- Όλες οι τεχνικές του μοντέλου CRM μπορούν να ενταχθούν μέσα σε οποιαδήποτε άλλη ψυχοθεραπευτική πρακτική, αλλά και να εφαρμοστούν ως αυτόνομη προσέγγιση ανθρώπινης ίασης κάθε περιστατικού. Επίσης, το CRM μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά σε άλλες μορφές θεραπείας (θεραπευτικό μασάζ, φυσικοθεραπεία, γιόγκα, ρέικι, βελονισμός), καθώς περιλαμβάνει εργαλεία που συναντάμε σε πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις στην ανθρώπινη ίαση.
Κάτι να θυμάμαι!
Το CRM είναι ένα μοντέλο με το οποίο η ίαση επιτυγχάνεται σύντομα, ήπια και μόνιμα. Η επεξεργασία μπορεί να φτάσει μέχρι και τη στιγμή της σύλληψης του ατόμου ή ακόμα και σε τραύματα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Με δυο λογία, είναι μια προσέγγιση στην οποία ο θεραπευόμενος οδηγείται να θυμηθεί ποιος είναι πραγματικά και να μάθει να ενσωματώνει αυτή την αληθινή πνευματική του ουσία στην καθημερινή του ζωή.